Historien om årets Larkolling

Historien om årets Larkolling

Under de første Larkollukene på 30-tallet ble det arrangert prinsessekåring. Den tradisjonen ble opprettholdt gjennom 40-,50- og 60-tallet. I et utkipp fra Moss Avis i 1966 ser vi hva kriteriet for å bli Larkollprinsesse var. "En jury er i disse dager i full sving med å tråle stedets badestrender på jakt etter prinsessekandidater. Loven sier at hun skal være ung, frisk og sporty – ikke gift eller forlovet, og ikke ha vært Larkollprinsesse før."

Her er prinsessene på 1930-tallet:

  • 1935: Ukjent
  • 1936: Aase Ekerholt
  • 1937: Liv Strand
  • 1938: Helen Galtung
  • 1939: Tutte Smith
Fra prinsessekåringen i 1966

Da Larkolluka gjenoppsto i 1988 fant man ut at man måtte ha en ny kåring. Prinsessekåring hadde rett og slett gått ut på dato. Den nye prisen skulle gå til en person eller forening som hadde fremmet Larkollen. Fra 1988 til 1997 var det beboerne i alle aldre, innenfor skiltene som stemte frem Årets Larkolling, med kriteriene:

– Må bo innenfor Larkollens grenser!

– Gjøre en innsats for Larkollen!

– Gjøre en innsats for Larkollens befolkning!

– Gjøre en ekstra innsats for deg!

– Gjøre Larkollen kjent for utenforstående!

Etter at Larkollen Showteam ble tildelt tittelen i 1997, ble postkasseavstemningen lagt på is og ansvaret for å finne en passende kandidat til tittelen, ble lagt i hendene til tidligere årets Larkollinger, som sitter i juryen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kari og Knut Veum var begge oppvokst i Larkollen og sammen drev de Støtvig Hotell i mange år og var på fornavn med de aller fleste i bygda.

Den første som vant prisen var Aase Sæterdal i 1988. Aase er født og oppvokst i Larkollen. – Det var helt fabelaktig, fortalte hun da vi møtte henne 30 sommere senere for å høre hvordan hun opplevde å bli kåret til Årets Larkolling den gang. Aase engasjerte seg på flere områder i og for Larkollen. Enten det var som leder for Larkollen Vel, forkjemper for steingjerdene ved Larkollen Kirke, for å beholde svingene ved Botnertjernet eller mot nedleggelse av Larkollen skole. Etter henne har 37 personer eller foreninger vunnet prisen for årets Larkolling.
(artikkelen fortsetter under bildet)

Aase Sæterdal

Liste og begrunnelsen for alle tidligere vinnere kan dere lese mer om her:
http://historie.larkolluka.no/arets-larkolling/

Larkolluka er en aktivitetsuke for hele familien. Siden 1935 har Larkolluka trådt frem som et av sommerens høydepunkter for både fastboende og badegjester.
Abonner på vårt nyhetsbrev
Nyhetsbrev registering
Larkollteamet © 2024. All Rights Reserved.
crossmenu